Fuss velem a csillagokba!

forrás: Gy. Szabó Csilla

„Ismerd meg önmagad!” A delphoi jósda homlokzatán álló szöveg első mondatán hosszú évtizedeken át gondolkodtam. Rejtély, hogyan is kerülhetett éppen oda? A világ közepének tartott szent helyen ugyanis a jövőbe látás akkoriban köztiszteletben álló mesterségét űzte Püthia, aki minden hónap hetedik napján transzba esett, majd kódolt jövendölését papjai fordították le a halandók számára. Divatos intézmény volt, sorsuk alakulására ugyanis nemcsak a görögök voltak kíváncsiak, de az antik világ legtávolabbi pontjairól érkező, különböző rendű és rangú vándorok is.

Az emberiség sorsa nagyot fordult azóta. A jövő ismerete iránti csillapíthatatlan kíváncsiság azonban a mai napig változatlan.

Tagadni persze lehet, hiszen egy kiművelt szellemhez kevésbé illik például a csillagok útjának fürkészése, gyengébb pillanataikban azonban az igazi jellemek is meginoghatnak. A kísértés pedig egyre nagyobb. Mára teljes iparág szakosodott erre az igényre. Jósok, kártyavetők, angyalok, boszorkák, szerelmi kötést ígérők vagy éppen oldók sokasága kínálja különleges képességét a „hiszékenyeknek”.

Nem mondom, hogy nem olvastam el én is néhány angyali üzenetet, de eddig egy sem jött be közülük. Ezzel persze nem akarom kétségbe vonni a hatásosságukat, lehet, hogy csak én megyek szembe a forgalommal atipikus életeseményeim révén. Odáig azonban egyszer sem jutottam el, hogy fizessek ezekért a praktikákért. Tudatos énem előtt sokáig kellene szégyenkeznem miatta.

Az asztrológia azonban régóta érdekel. Az interneten rendelt személyes horoszkópomnak, valamint egy ajándékba kapott könyvnek köszönhetően kezdtem jobban beleásni magam a témába.

Keresztnevem révén egyébként is vonzódom a csillagokhoz, s a csillogás sem áll túl távol tőlem. A horoszkópok készítése nem újkeletű dolog, s aminek egy pici köze is van az emberiség történetéhez arra vevő vagyok. Az égbolt és sorsunk összefüggésének kutatása pontosan illik ebbe a sorba, s már a Krisztus születése előtti századokban is lelkesen gyakorolta Mezopotámia és Babilónia papsága.

Image par Annalise Batista de Pixabay

A pletykalapok jóslataiban azonban továbbra sem hiszek. Számomra is abszurd feltételezés, hogy egyforma lenne minden ember, aki mondjuk egy adott hónapban születik. Ám ha figyelembe vesszük a nem kevesebb mint 10 bolygó állását, hozzá adjuk az aszcendenst, finomítjuk a különböző házak helyzetével, majd mindezek egymással bezárt szögkapcsolatát is meghatározzuk, egészen más kép bontakozik ki a szemünk előtt.

Nem hónapokon, sokkal inkább perceken, néha másodperceken múlik személyiségünk árnyaltsága. Arról a mátrixról pedig már nem is beszélek, amelyhez még szüleink, gyermekeink és szerelmeink képletét is hozzá kapcsoljuk.

Amikor fut a szekér, könnyű megfontoltnak és kiegyensúlyozottnak maradni. Életünk nehéz szakaszaiban azonban óhatatlanul a fogódzókat keressük. Számomra tavaly novemberben jött el a pillanat, hogy egy hús-vér asztrológus szemébe nézzek.

Annyi bizonytalanság közepette, s oly sok csalódás után, tudni szerettem volna mi vár rám?

De nem azt kaptam, amit reméltem, ezért úgy éreztem, csak ártottam magamnak türelmetlenségemmel. Ahelyett, hogy szépen kivártam volna az amúgy sem elkerülhető történéseket, sokkhatásként kaptam ízelítőt a 2020-as esztendő végül tényleg bekövetkezett nehézségeiből.

Nem szeretem a mismásolást, a dolgok elkenését. A rossz híreket veszem mindig előre, ezért Gabikától, az asztrológustól is teljes őszinteséget kértem. Az általa felvázolt problémák sokasága azonban még engem is meglepett. Egyenesen padlóra küldött.

Leginkább azért, mert ezzel elvette tőlem a „mai nap végre más lesz” illúzióját, amelyet addig reggelente éreztem. A tudatlanság reménysugara volt ez, tudom, mégis erőt adott az aktuális feladataim elvégzéséhez.

Az emlegetett ajándék és az anyukám által rendelt horoszkóp elolvasása óta bogozom a személyiségemet alkotó bonyolult hálót. Az első olvasáskor egyes tulajdonságaimnál lelkesen bólogattam, másoknál a szívemhez kaptam. Nem, én nem lehetek ilyen! Pedig nagyon is. Az önmagunkról alkotott kép gyakran köszönőviszonyban sincs a valósággal. Az én fejemben is Gabika tette helyre végül az évek során saját magamról rendezetlen halomba összecsipegetett információkat. Közel félórával korrigálta a születési dátumomat és kegyetlenül valóságos tükröt tartott elém.

Elsőre félelmetes volt önmagam mélységeibe tekinteni, bele is szédültem néhányszor, de mára megbarátkoztam saját démonjaimmal. S talán az a nap is eljön egyszer, amikor uralni fogom ezt a belső káoszt.

A görögöknek ezúttal is igazuk volt. Jövőnk kifürkészéséhez egyetlen dolog szükséges. Megismerni önmagunkat, felszínre hozni a bennünk rejlő lehetőségeket, és megzabolázni a gátló erőket. S hogy ehhez ki adja a legtöbb segítséget, azt mindenki maga dönti el. Egy jó pszichológus éppúgy hasznos lehet, mint egy barát, vagy egy profi asztrológus. A kiváló német matematikus és csillagász, Kepler János is horoszkópokat készített, amikor tudományos munkájáért éppen egy fityinget sem kapott. Szolidáris leszek. Az utóbbira szavazok.

0 Komment
0

Kommentelj